Pages

Friday, 5 August 2011

Homey Atmosphere

Assalamualaikum , readers ...

Ramadhan Kareem =)
Now it's already 4am in my room at Ipoh , can't sleep due to jet lag ..
and almost 26 hours i'm here at Ipoh ..
I supposed to be here since 3rd August ,
but due to inconvenience and troubles that happened during my flight to Malaysia ,
my flight was delayed for almost 24 hours .. i guess .
My friends and i were 'deserted' at Riyadh airport ,
without any notice / announcement ...
until the other passengers started to fidget ...

Actually i heard rumors that Saudi Airlines was quite problematic ,
but tried to 'husnu zon' and i just continue with this flight .
But it turned otherwise . haha .
Everybad was mad . Damnly .
But still we're lucky , they still gave us food .
Like the moment i stayed in Cairo Airport during the revolutionary uprisings in February.


However , my otherwise Husnu Zon turn otherwise back [ apa punya ayat ntah ]
Due to those technical errors , the fidgety events with Saudi Airlines ,
my madness gone away .. when i see something that i won't see anywhere
with other airlines , i think .

The steward prayed together for Fajr prayer ,
the stewardess also became Imamah for my female friends ,
in a small cubical area at the back of the plane ,
and i think that area specially designed for prayer area ..

The stewardess covered her body with the airplane blanket ,
above and below .
Probably she wasn't comfortable to wear only the suit she wore for solat ..
And she read Quran after the Fajr prayer ..
MashaAllah!

I hope i'll see this miracle more n more in the future .
i have to get back to work now .
Many things to be settled .

=)

Selamat Beramal . Readers .





Saturday, 30 July 2011

Kembali ke Bentuk Asal

Assalamualaikum . Readers .

I'm back from my temporary 'outland' .

A dissociated world .

Apparently , some pressures made me stop or limit my 'movement'

Dont blame me , It was him -- EXAM --

Exam is Good . But when i realized i actually screwed up myself ,

totally doomed me !


I think i owe you guys [ for those who affected ] .. an apology

Because i didnt checked my emails , FB (little) , disconnect from phone calls etc

Which i think i shudnt do those at the first place,

because i think i am an important person? [ --" ]


Last day exam , as usual , our annual schedule , the last day gonna be OSCE ..

As far i remember ; the 10 stations are :

1- Confrontation Test - pictures and explain [ Ophthalmology ]
2- Deafness & Ear discharge - History taking [ ORL- Ear ]
3- CT scan Antro- Choanal Polyp , DD for unilateral nasal obstruction - [ ORL-Nose ]
4- Rinne's & Weber's test , Otoscopic Exam.. [ ORL - Ear ]
5- Scabies - history Taking [ Dermatology ]
6- Examination in Psoriatic case - [ Dermatology ]
7- Semen Analysis - [ Andrology ]
8- Forest Plot in Meta-Analysis - Describe [ Research & Methodology ]
9- Pupillary Light Reflex - Examine the patient [ Ophthalmology ]
10- Central Retinal Artery Occlusion- Pictures & describe [ Ophthalmology ]

These could be useful for the juniors ;)

Soon after exam, i 'kembali ke bentuk asal'

I am going back to my work .. to my daily life here ..

as a Timbalan Pengerusi PCM ..

and currently , i watch these a lot ..


stand up for your rights


Monday, 11 July 2011

52 Days waiting

Serious . frankly speaking . i think i am dreaming . still .

I am counting days . Not for my 2 days waiting Ophthalmology End-Round exam .

Not for 15 days queuing for final exam for this semester ,
but for my Nikah + Wedding Day!

*pom* pom* pom * [ firecracker sound ]

If mak or ayah ever seen this post, habislah aku ... sebab tidak belajar ..

Instead , i am day dreaming .. [ but day dreaming for real . heh ]


It was hard to come this far . Hard .

With hardship , with physical and mental endurance , i came this far ..

Made me sujud syukur , and i felt my prayer was 'heard' ..

Thank You , Allah =)


The feelings were overwhelmed .

Excited . Happy . Panic . Sad . Eager . Everything .

To leave my 'miss' world ... and to enter 'mrs' dimension .

How does it feels? How can i live with a .. GUY ?

Because i know it is different . Totally .

And i am hoping i won't demand and expect too much .

Instead .. i wish for tolerance to this whole new life . Amin .

We ( Housemates & Friends ) seem getting closer .

which i never treasured this before . too bad for me .

In other point of view , this is a gift from Him .

thank you again, Allah =)








Tuesday, 14 June 2011

The Last Wave


I did that ... the last wave .. at him .. at him

"Why does it hurt So Much?"

There's no way we could ever anticipate the agonizing pain & emptiness following the loss of love.

Whether we have experienced a painful breakup , a divorce , or the tragic death of a loved one ,

the result is A BROKEN HEART .

At first we are stunned.

We feel a sudden numbness.

"No. it can't be! this is not happening"

As we cry out to God, we refuse to accept the loss.

We hope that we can wake up the next day & everything will be back to normal.

If only it could be a bad dream .

Soon ... we realized it has happened and , we can't go back to change it!

When we accept our helplessness, reality sets in ..

and , we begin to feel alone ...

When our numbness gradually melts,

We realize that we are in pain ...

And it HURTS a lot ..

It is not easy to let go or to say good-bye to someone we love ,

because we are toooo attached .

To find relief and heal our broken heart ,

We must understand first,

the nature of true LOVE , DEPENDENCE & ATTACHMENT ...

to whom actually , that primary source of love?

it's HIM .. HIM .. HIM ..

"....surely in the remembrance of Allah, do heart finds rest "

[Ar-Ra'd : 28]

Sunday, 12 June 2011

Days without him ...



Assalamualaikum .. n A good day to everyone ...

I can't help it .. eventho i know i must be strong enough ..

Days without atok .. which i used to have before ...

Family keep telling me, even Adah, my 10 years old cousin know how to accept 'taqdir'

"takpelah.. Allah lebih sayang arwah tok .. bawak bersabarlah ye? kitaorang kat sini pun sedih jugak "

It's ok if i distracted myself from thinking deep about this ...

I have Opah .. who needs full attention , i can say she's in bed-ridden state ...

She's not strong to hold herself , to even stand by herself , to go to toilet ..

The days when tok n opah in their house ,

Me myself felt veryyyy sad n sympathy n empathy ,

'If only i can stay here with tok & opah together ' ,

I can help better much better than i used to before ,

when i went back to kampung ...

Usually there , tok will be my companion , i can say that ...

because opah will just sleep on her bed , n only wake up to eat (if someone ask her to) or she asked for drinks ...

The best experience i have ever had (i can smile now when thinking about the happy moment with him) ....

When i did some cleaning & 'clearance' from the fridge ,

Ternampak terung yg agak dah lama , tapi takdelah busuk ..

Dan tangan yg gatal ini pun , buang ....

Ke dalam tempat pembuangan smpah blkang umah

[ tanah yg dikorek utk buat lobang yg dalam ]

then, tok checked his fridge ,

'nadaaaaa , mane terung tok tu , nada? '

"errr , terung??! buang la tok , sbb nampak dah tak elok"

[tok sengih2 - nmpak giginye yg dah berapa penuh tu ]

'aiii, ak nok mbuat benih tu , nak nanam tu'

"erk! tok! maaf tokk ..... kyong idok tau"

'tak ngape2 ...." then agak lama selepas itu, nampak tok ke belakang tmpat tu ,

n search for 'benih' terung tu .. hati sayuuu , tok orgnya jimat , tak membazir ... itu pengajaran paling terkesan dalam hidupku ..



Kg Jalan Badak , Jeliang ... Kuala Kangsar


Kebun tok , sebab tok rajin berkebun , baik utk kesihatan beliau

thanks imah, adele gambo nak nyimpan2

menghijau, cantik tanaman tok

terung =="

Thursday, 9 June 2011

Kekal itu pada Allah





11.30pm - terjaga lepas 2jam tidur ....
terus tengok handphone & monolog sendirian ...
'betul ke ni .. tok dah takde ... '

susah nak tidur balik ...
Allahuakbar .... ='(

mesej drp Awa , adik bongsu ala2 berbunyi :

"awa pun terkejut jugak , kyong baru sgt tau ke ni?
1st2 awa tau, awa da fikir kamu , sbb kamu rapat dgn tok.. time talkin td, awa leleh je..
tkot nk hadapi mase depan n kmatian awa"

mesej drp Ayah :
"Kate Dr, tok mnggal kerana 'heart stroke'. ni kata pakar forensic. sume org da tdo depan ni, tp ayh rase masih ada dlm biliknye tu.. tok tu ulama tersohor kyg.. belas muridnya beribu org.. iAllah, dia senang d sana, amin"

Sebelum ni, dapat berita kematian pelajar Mansurah ..
xdapat nak jiwai mcmne perasaan hilang org yg disayangi bile kite xbersama dgn keluarga..
tapi, td buka2 YM, tgk nama sendiri ... Allah....
camni rupenya perasaan tu ..

Aku terkesan sgt agaknye ni, sampai blog jadi tempat lepas perasaan.
bace tahlil slps tahu berita drp mak pun ,
diri ni cuba utk kuat, tapi sgt terkesan bila kena sebut 'alharhum Hj Zakaria ibni Sulaiman' ..... [ dah arwah !~ ='( ]

Mulalah kite nak teringat semua benda yg kite lalui dgn tok ..
Setiap kali balik malaysia , ak akan cuba balik kmpung ...
Sebab opah kami perlukan jagaan khusus, dah terbaring atas katil ,
Tok yg masih kuat berjalan , kadang dia masak sendiri, sebab opah xlarat dah nak buat kerja ...

Allahu Akbar , mohon kekuatan ya Robb ...

teringat ....
rutin harian tok .. dia akan bangun seawal sebelum subuh ,
mandi dgn air kolah yg sejuk2 tu , sebab tu ak fikir orang lama ni sihat , mandi pagi2 ..
kemudian bersiap di biliknye di depan umah , saat semue anak cucunye masih tidur berselerak di kawasan depan ...
bersiap dgn jubah putihnye, ambil tongkat, melangkah keluar ke mesah [surau] ,
kmudian baru yg lain bangun ...

tok 'lepak' di surau smpai pkul 7pagi selalunya ,
dan ak akan terkedek bangun subuh , dan cepat2 fikir dan bersedia nk buat sarapan ape ,
memg akan ade perasaan, 'kena rajin , sbb tok nak sarapan'

buatkan kopi die .. pekat2
kekadang masak nasi goreng ...
goreng kuih2 ...

pernah masa ak balik malaysia,
ak sahaje kat umah tu dgn tok dan opah ...
tok mengaja di pondok Ar-Ridhuan ...
Ak nak ngikut .. tok bg bawa moto skuter die, die guna moto kesayangan die lagi satu ,
mula2 , tok tnye 'ngape nak ngikut??'
'saje tok .. nk tgk tok ngajo'
'ish, utk org tua je ha ak ngajo tu, opoh2 dah ha'
'xpe tok , drp xde watpe kat umah'

Masa tu, ak dapat tgk,
tok memg seorng yg penjimat , sebab lepas je tok ngajo ,
ak terkedek2 nk tgk penjual kedai runcit , nk beli brg umah ,
pastu tok bising ' ish , usoh beli byk2, bukan ade org pun kat ghomoh tu'
Pernah imah cerita , tok sgt sempoi ..
Sebab die ganti key-chain umah yg pecah/rosak dgn balut cebisan kain yg xdigunekan dah..
sempoi kan die?

Semuanya tinggal kenangan kah ....? ='(
ye, semua yang kekal milik Allah...

Hurm , smlm teringat2 semua yg pernah ak alami dgn die ...
Tok kdng2 , bg mkn pd kucing2 luar yg dtg umah die ,
cara die nak pggil kucing2 tu ,
die ade satu bunyi yg die buat ....
'nyanyonya~ nyanyonya~ '
and the best thing is, tok je yg berkesan nk pggl kucing2 tu dgn bunyi tu,
hehe ... ='(

tulah , masa tok ada, kite senang lupakan die,
bile die takde, terindu2 kat dia ....
Allahuakbar ~

xsangka ya, Ramadhan lepas, Ramadhan terakhit untuk die ,
Kalau tiap kali Ramadhan , dr kecik lagi ,
ak ad 1 perasaan 'malas' nk ikut terawih yg diimamkan tok ,
sebab tok buat 20! walau surah pendek2 ... huhu
kuatnye qudrat die , smpai berumur 80tahun lebih ....
mampu lagi berakaat 20 terawihnye..

Allahuakbar !

oh ya, tok menghidap hypertension,
tapi tok 'sihat' je kalo di rumah katanya ,
''tu ak heran , jmpe doktor, katenye darah ak tinggi beno, tapi ak sehat je ghasenye"
pastu ak kate, agaknye tok 'white-coat hypertension' .. darah naik bile jmpe doc..
hehe :'(


p/s : suka gambar dia dgn bdak kecil comel Adawiyah kat atas tu, sebab dia senyum comel =)

Moga tok bersama golongan mukmin di sana , ya
Kok Yong nk jumpa tok di sana ...
iAllah ~





Al-Fatihah

utk tok tersayang ='(
pkul 8.15 pagi td ak bru baca msj drp mak & imah
"tiap2 yang berjiwa pasti merasakan mati, kemudian hanya kpd Kamilah kamu dikembalikan "
[ 29:57 ]
Allahuakbar ..
Sedih tak terkata
rupenye , lambaian hari tu lambaian terakhir ..

Lambaian sebelum aku melangkah pergi balik ke Ipoh
Dan rupanya itu yg terakhir saat ak berjumpa tok
Sebab ak tak berjumpa dah dengan beliau
Aku terpaksa balik awal ke Mesir ikut penerbangan JPA

='(

Allahuakbar
Hari ini ,
housemateku melangkah ke 24 tahun umurnya ..
Dan saat itulah juga
Satu nyawa ditarik kembali
Seorang yg sangat ku kagumi , kuhormati ..
Daripada dunia yg sementara ...
Sedarlah wahai rakan ....
Mati .. mati .. mati ...

Sekarang aku terkenang2 pulak masa aku dengan tok ....
Sebelum aku ke Mesir 5tahun yg lepas,
Saat aku mencium tangan tok ,
Terdetik dalam hati " sempat ke nanti aku jumpa tok lagi"
Lantas ak mencium pipi tok [ benda yg sangat janggal untuk ak]
Kemudian tok pun bg response pelik ..
Dan aku tahu , dia pun berasakan yg sama

"tok , tok tak nak g umrah lagi ke? "
"mane nak pegi nye ... opah kamu sape ndak jagenye "
"jomlah pegi tok ... kite g same2 , nanti kyong mintak imah duk ngan opah mase imah cuti panjang nanti"
"ade juge org ngajak aku pegi nanti , tapi cmne ghupenye tu , opoh kamu tu"

='(

"tau ke kamu mbuat nye tu?"
[tgh nk masak gulai tempoyak kat dapor]
"hehe, tok kene ajor , kyong tak reti sgt ni"
"aiii, senang je , dlu aku masok je mase ak mude2 dlu "
[ dan ak melihat tok masak gulai tu dgn senangnye ]

='(

" kyong , imah xtahu nak jawab ape , tok asyik tanya nape kamu nak kawen awal"
Tok ..
Tok ..
Tok ..

Semoga roh tok dicucuri rahmat Nya
Semoga urusan tok di sana dimudahkan
Semoga segala perhitungan amalan2 tok selama 80 tahun lebih ni dimudahkan
Tok ,
Minta maaf tok .




Thursday, 2 June 2011

Time kaseh, Mak !


Mak terchenta bernama Wardah binti Hj Zakaria
Mak lahir di Perak
Jadi, mak memang pure Perakian =D
Mak dilahirkan pada 3 Jun 1963M
Mak anak ke4 drpd 10 orng adek beradek
Mak seorang chekgu yg sangat berdedikasi ~
Mak kini mengajar di Sek Menengah Bandar Baru Putra
somewhere in Ipoh ^^

Masa kecil2, mak & ayah lah yg mengajar kami adik beradik mengaji
walaupun kami belajar ngaji di sekolah tadika & rendah
Bila malam2, saya lagi suke mak ajar ngaji
Sebab kalo ayah ajar ngaji, ayah sangat GARANG! ='(
Mak cool je =D

Mak juga pernah 'evaluate' cara solat saya masa saya sekolah rendah
Walaupun di sekolah rendah, ustazah dah wat bnde yg same...
Mak memg best =D

Mak contoh terbaik kami adek beradek yg pmpn
Cara mak berpakaian , dari dlu smpai kini xberubah
Nak kate, mak istiqomah ..
Mak deserve my double 'thumbs up'! =D
(sorry mak, kyong ade 2 tangan je, kalo ade byk tgn.. semua tgn kyong thumbs up)

Mase arwah adik saye ade dlu,
Mak digelar 'Mak Chekgu'
Sebab mak kami seorng chekgu..
tapi bile adek takde, kyong rase mak deserve gelaran tu
Sebab mak memg mek chekgu dr kami lahir sampai bile2
=D

Kyong minta maaf mak
Selama 23 tahun kyong dilahirkan...
Banyak sesangat wat mende mak headache, heartache, bellyache ..
wat dose kat mak depan or belakang.. [aishh~]

Tapi mak, just want u to know,
Kyong xpernah putus doakan mak .. [serta ayah juge]
^^

SELAMAT HARI LAHIR ke 48
Mak Chekgu
<3






Saturday, 28 May 2011

Kuasa Semangat Pemuda "ini adalah AKU"

Gemar aku dengan buku ini..
"Kuasa kePEMIMPINAN Al-Fateh"
menyingkap 1001 rahsia tentang kepemimpinan Al-Fateh ...
yg dulu aku pandang sejarah beliau dengan sebelah mata jer ..huhu

Bila kuselak2 planner , hari ini 29 Mei rupa2nya hari yang sangat bersejarah
Hari Kejatuhan Kontatinopel ke tangan kerajaan usmaniah!

29 Mei 1453
(558 tahun yang lalu)

Serangan akhir dilancarkan pada waktu malam
Paluan gendang menyemarakkan semangat tentera
Serangan pertama dilancarkan 300 tentera pejalan kaki dari Antolian, kesemuanya syahid
Ini diikuti tentera Janissari / tentera elit yg bertugas mengawal keselamatan
Sultan Muhammad al-Fateh

Dengan kehadiran Sultan Muhammad al-Fateh mengepalai serangan,
Jannisari berjaya menembusi Belgradikapi,
manakala pertahanan Byzantine di Edirnekapi menyerah diri kepada
tentera Usmaniah.
Benteng Byzantine tumbang sepenuhnya pada saat ini dan
Usmaniah memasuki Konstatinopel dari segenap sudut
Maharaja Konstantine XI terbunuh dalam pergelutan sengit di tepi jalan Konstatinopel

Penawanan Konstatinopel pada 20 J.Awal 857H
dan Sultan Muhammad al-Fateh mengisytiharkan Haghia Sophia
menjadi masjid & pusat pentadbiran / Islam Bol



Kata pujangga Arab, " tidak layak digelar pemuda,
orang yg asyik berbangga dengan sejarah ayahnya.
Namun pemuda sebenarnya adalah yg berkata:
INI ADALAH AKU! "

MasyaAllah ...
Aku yakin Islam akan menang
Menang dengan kesatuan umat Islam
Dengan adanya kuasa pemuda seperti beliau ... dan

Menang daripada jiwa yang benar2
FAHAM,
IKHLAS,
AMAL demi islam,
JIHAD,
BERKORBAN,
TAAT,
TETAP pd jalan ini ,
mengosongkan diri drpd yg tidak patut ,
UKHUWAHnya atas dasar aqidah , dan
THIQAH

TAKBIRRRR!
Allahu AKBARR!!





Wednesday, 25 May 2011

Mimosa Pudica


Once i had conversation with my ayah , talking about ... Guys & Girls :-)

"Tengok mak kamu,dari dulu ayh kenal sebelum kawin, smpai skrg , kat mane2 pun , jaga hubungan die ngn lelaki , walau ade makan2 dgn kwn sekerja ke ape ke .. "

Begitulah lebih kurang .. Apa yg diri ini tahu , mak memg role model terbaik saye ..

And actually hati ni baru terkesan dengan secebis bacaan dari sebuah buku ni ^^

Tentang mimosa pudica = pokok semalu

Mimosa Pudica tu nama saintifiknye bagi pokok malu-malu ni ..
Dalam buku ni, penulis khabarkan bahawa :-

"pokok semalu ni pokok perempuan"

"org perempuan yg pakai tudung & ade sifat malu, x benarkan dirinya disentuh"

"kalau org nak sentuh , die akan menutup dirinya"

"pokok semalu kalau dalam amalan tradisional terkenal sbg pokok herba , utk manfaat kaum perempuan ... pokok semalu direbus bersama buah manjakani [buah ape tu???] & asam keping , berguna utk mmbersihkan anggota sulit kaum pmpn serta mengembalikannya ke sifat asal especially selepas bersalin " [ Oooo .. ]

"pokok semalu dgn sifat pemalunya tak benarkan dirinya disentuh , dan dia akan kuncup utk jaga keselamatan dan kehormatan dirinya "

"Malah, pokok ni akan menguncup masa senja, sbg isyarat kpd kaum wanita agar menjaga kehormatan dirinya tatkala matahari tenggelam"

PROVOKASI

kalau dah tutup , org nk pegang juge camne??

"tgn tu akan lukalah! sbb pokok malu2 ade duri.."

kalau dia cabut juga pokok ni?

"dia akan diHUKUM Allah! tgn yg cabut tu akan terima siksaan~ "


MashaAllah .. menarik plop rase ngn analogi ini..
Masa menaip di atas tadi, teringatkan juge ...
'Nasib' akhawat di sini yg panas juga telinga ni dengar ..
Sedih, geram, marah semua ada!!

Sebab pokok malu2 dari Malaysia semua sangat berharga , agaknye si 'jahat' sini batak sangat dengan pokok malu2 Malaysia..

Kesian pokok malu2 =(

Tuesday, 17 May 2011

Flip Over

She was crucified
Terribly
trust me
she was in pain

doubted
when the world looks dark
stars , moon , the super-massive sun
GONE!

'Bodoh'
'Arrgghhh'
'Keji!!!'
'Malu'
'Marah'
'Kejamm'

ALL ARE DONE
"end"

persuasively
she hold herself back
until she puts all herself together
like a puzzle , been solved
with all the strengths
With all the prayers
with all the 'nasihah' given
. tears .

IT STOPED
where it goes?
IT IS GONE!
but where?
I WONDERED
but it keeps haunting her
ON NO

it is actually been set up
this life being cheated by your own foolishness



"Mencintai Sseorang itu adalah hak kita,namun memiliki sseorang yg kita cintai tanpa ikatan rasmi itu bukan hak kita,Jgn pernah takut melepaskan ssuatu yg blm brhak kita miliki. Dia pasti akan kembali,andainya Allah mnjadikan ia untuk kau miliki,atau Allah akan mnggnti,dgn yg jauh lebih baik dari yg sekarang kita cintai. Jgn pernah takut khilangan ssuatu yg BUKAN menjadi hak kita,jgn kau tangisi apa yg bkn milikmu"

"Air mata yang menangis kerana dosa dapat memadamkan api neraka"



Thursday, 5 May 2011

Fewwit , ya?

Assalamualaikum readers ^^

I had a great! wonderful day today!
Since i am in Dermatology rotation, have 2 days cuti (thursday & friday)
So.. quite a free day today ..
At first, planned to meet a special Ophthalmologist, and a friend .
But i end up , by searching for kedai makan (keke)
Because the doctor wasn't available at his office and that friend was having her class
plus , si dia yg bersamaku lemau , monyok .. sebab 'dia' lapar! keke

KFC was our choice .. tapi the workers baru nak mengemop le pulok ..
So.. we went to our usual restaurant .. Foundy ( asyik2 Foundy )
Nobody there , since it was about 10.30am ..
We searched for a place , and Quran recitation shown in the tv at that time ..

After about 5minutes , after we ordered our breakfast ,
2 big, tall, orang putih , wearing hat men stepped into Foundy ..
Sat opposite our seat ..
wondered, where're they coming from ..

Everything went normal , until si dia asked me for a plain paper
and suddenly a small piece of paper dropped , unnoticed
One of the orang putih told us ..

Aku & Dia : Oh, Ok! thanks ! =)
Orang putih : OK! =)
Aku : Terasa nak tanya la diorng ni orang mana ... (sibuk je aku)
Dia : tanyala ...
Aku : Excuse me??
Orang putih : soksek soksek while looking at the tv ...
Aku : [slow sangat ke suara aku? tgk2 kat tv, org kedai dah tukar rancangan music video arab , penyanyi pmpn arab yg xcukup kain lak tu ... huhu ]

Aku : EXCUSE ME?? (then, they noticed my 'excuse me')
Hi, are you Egyptian?
Orang putih : Oh, no! Germany.. Almania =)
Aku : Aha, i see .. =) I thought you're Egyptian .. you speak Egyptian language?
Orang putih : arkkk (sambil tunjuk jari tangan yg menunjukkan mmg sedikit yg dia tahu - ibu jari & jari telunjuk dirapatkan ) 'shukran' 'salamoalaiko' .. a little =)

Aku & Dia : hehe ... ok..
Orang putih : And you?
Dia : We are Malaysian ..
Orang Putih : Are you students? or what?
Dia : Yeah , we are students .. medical students here , and you?
Orang Putih : We are engineers , for the hospital ..
Dia : oh ... [dan aku juga mcm wow... ]

Orang putih : How do you find here? is it nice? or .. [ sambil tunjuk gaya tangan so-so ]
Dia : hurm.. some are really nice, and some are ok-ok ^^
Orang putih : oh yeah? how long u'll have to stay here?
Dia : hurm , about one & a half year more
Orang putih : What?? Because we've been here for one month and there were like weird..

Dia : keke .. we've been here for like 5years , so it's nothing to us anymore
Orang putih : Oh ya? you know what, when we're walking from our hotels to the hospitals , all people are like (sambil dongakkan kepala & tunjuk muka batak .. huhu)
And when we reached the big gate in front of the hospitals , & there're some women , and we're holding the gate ... u know, to be like gentlemen .. n they passed in front of us and ..[he showed again that face!

Aku & Dia : [dalam hati nk tergelak tgk muka orang putih ni!]
Orang putih : And.. and ... it's like weird here, because of the trashes and dirts ..
Aku & Dia : (Gulp ~)
Orang putih : U know infront of their shops, there're ways for pedestrian .. and they swept and clean that way, but they threw 'em infront towards the roads, and even the cats can dig those trashes ..
Dia : yeah, even we were shocked at first, and we don't have that in our country ..
Orang putih : Different places, different people, yeah ..
Dia : yeah ..

Orang putih : oh yeah, and one more , there's one day, we stopped n ate at this one restaurant, and beside our table are fences .. and even the tables are untidy and still a lot of things .. and when the waiters came, they just threw the food [leftovers perhaps] beside the fence T_T ....
Dia : yeah ... that's it .. [T_T too]
Orang putih : And ... (he demonstrating something - he took his used tissue on the table and threw that thing 'slumber'ly on the floor, with muka selenge , but then he picked that tissue ]
Aku & Dia : [hahahaha.. muka kau mmg lawak la ]
Orang putih : Yeah , and how can u live here? it's long ..
Dia : yea, because we are strong =p
Aku : koya la ko ni, haha.. suro la omputih ni 'bear with it'
Dia : be strong! [keke]
Orang putih : yeah, we'll see .. [ and they leave Foudy ]

Aku : Tapi rasa inappropiate plak . orang kedai ni faham kot apa yg kite borak2 ngan omptih tu .. tadi rasa nak backup je.. xlah suma tempat mcm tu.. huhu
Dia : eh, aahla .. T_T

-End-

So, readers? what do u think??
Last Monday , we had our Reseach & Methodology class , title was 'Nobel Prizes'
He showed us , all about research , and who won the nobel prizes ..
towards end of the class, he showed ..
About 1.4 billion muslims .. NO nobel prizes winners by this group
About 12 million jews ... [xingat brapa jumlah yang terima nobel prizes , but quite a number]

And doctor asked .. WHY???
Because WE ARE SLEEPING ... [luckily, no one sleep in the class]

OK, enough for today ..
'borang muhasabah studyku' utk mentor2 nampaknya satu usaha yg bagus!
when i scan that form,
adoyai.. betapa banyaknya masa telah dibuang dalam 23taun hidop ni ..

benarkah .. WE ARE SLEEPING?








Saturday, 30 April 2011

Land Called Paradise

Topic above is actually a song ..
I randomly pick that because suddenly i feel toooo 'occupied'
hahaha

occupied ?
Because, i am .
Trying to live , learn , love what am i doing , and legacy, perhaps?

Yesterday, i accompanied Afifah Alias , to Cairo
while she's having her intercawangan meeting
i got this new experient!
to excited to tell the world ni
not because of to show off tau
but because this is MY FIRST TIME .......
donating blood
^^

That blood donation activity was held by PERUBATAN Medical Team
astonished ,
and hopefully something beneficial like this
can be held in Mansoura too by our Mansoura Medical Academy ^^

I think i was lucky ,
because i went to the place for blood donation tu
exactly after having my lunch,
so i think i'd be safe by fulfilling that precaution..
Because before in Malaysia , i did tried , but instead of giving my blood ,
they gave me ubat nak tambah darah

Things look cool, though
The person incharge to withdraw the blood is an Egyptian nurse
Well, everybody knew how they Egyptian ,
slumber'ly' she injects me with that big needle!
I reacted slumber lah jugak

Time passed slowly ,
While blood goes down to the blood pack ,
slowly i felt my throat uneasy
i felt i need more n more plain water n asked them 1 mineral bottle!
n i felt light-headed.

The person incharge called me several times ,
and the previous nurse quickly took off the needle ,
and yell 'agibha Shipsy Malahhhh!!' [ get her Chipsy Salted! ]
* Chipsy ialah sejenis keropok jajan di sini
It could be hypotension , yeah?

=D
Whatever it is ,
It was great
Because i got a free mug , Mandolin , & Chipsy
=p



Friday, 15 April 2011

Bulatan SMART



15April 2011
Jumaat 'Sayyidul Ayyam' ^^
1.30 ptg
masa yg paling dinanti-nanti

sebab apa dinanti2?
Sebab ak dapat bertemu dgn semua adik2 kesayanganku ^^
tapi, oh! maafkan k.nada , adik2..
akk terlmpau asyik dgn kesenangan masa akk,
smpai kadang2 mengabaikan tgjwb akk terhadap kalian [ isk ]

OK
Sebenarnya nak cite tentang apa yang kami dapat sepanjang Bulatan SMART kami ni
pengisian kami hari ini tentang ..
BAB 2 dalam buku di atas ..
Cerita tentang ... kita ^^
'Pemimpin yang Berkesan & Berpengaruh'

Kita ..
Mungkin baru ,
mungkin masih terkedek-kedek,
merangkak-rangkak,
lambat!
low self-esteem ..
dan segala bagai yg negatif boleh difkirkan
tatkala roda harian kite di bawah, kan?

tapi..
jangan risau!
Have Faith !

in Ar-Ra'd : 28
" ...Surely in the remembrance of Allah, do hearts find rest"

in Al-Fatir : 5
"O men! Certainly the promise of Allah is true. Let not then this present life
deceive you, nor let the Chief Deceiver deceive you about Allah"

"Tiada percetakan dalam kepimpinan,
Pemimpin tidak lahir di dalam bilik kuliah,
tetapi tumbuh sendiri dalam hempas pulas kancah,
muncul di tengah-tengah pengumpulan masalah,
menonjol dalam kalangan rakan seangkatan
lalu diterima dan didukung umat"

Almarhum Bapak Mohamad Nasir,
Intelektual dan pendakwah dari Indonesia.


Ak rugi! Rugi sebab secara jujurnya
Ak melengah masa nak membaca buku ni
Tadi bila dibentang,
best teramat rupanya
^^

Syarat Pemimpin yang Berkesan & Berpengaruh :

1- Berjiwa seorang pendidik ( Murabbiy )
2- Berjiwa seorang pengajar ( Mu'allim )
3- Berjiwa seorang organisator ( Munazhzhim )

Sifat-sifat Pemimpin yang Efektif :

1- yakin dengan tugasnya
2- Mengenali anggotanya
3- Cepat & mahir & kreatif
4- Memberi keteladanan & contoh
5- Bersikap adil & tegas


OH
too much thing to share
too little time
too much time wasted

=muhasabah diri sendiri=


Tuesday, 12 April 2011

Akibat Tangguh Kerja



video

2.28 pagi
Rabu
13 April 2011M
10 J.Awal 1432H

Inilah akibat tangguh kerja
Jadi diriku dikerah untuk berjaga
betul-betul berjaga!
untuk?

Siapkan PBL
Siapkan persediaan untuk study group
Siapkan barang2 meeting
Siapkan barang2 keperluan diri

yang mana bila dah ditulis dalam planner 2011 ku
sampai minggu depan masa aku penuh!

yang mana juga dalam hati aku
[ UWAAA!! ]

= mata dah macam mata garfield =



Monday, 11 April 2011

Pulanglah

Oh ..

Mungkin post ini agak tidak sesuai
Tapi mungkin terlampau suka sebab baru terjumpa
Benda yang lama aku tunggu2 kan
^^



Monday, 4 April 2011

Silly Mistakes , Cause Heartbreaks

OMO , OMO ...

I am done
with silly mistakes

[terlekat dengan ayat ini masa tgk blog kawan sat td]
"Silly Mistakes , Cause Heartbreaks"

Memang ..
ujian hidup datang tanda Dia sayang ..
tanda Dia rindukan rintihan hamba2Nya..
tanda org yg dapat ujian tu mampu menanggungnya ..
kan?

Banyak perkara berlaku sekaligus baru2 ni ,
terkesima aku ..
terduduk tatkala dengar berita2 kejutan2 tersebut ..
Oh, kuatnya dugaanMu ...

I am done
Looking forward ,
please ..

^^
'Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhaiNya, Maka masuklah ke dalam golongan hamba-hambaKu, dan masuklah ke dalam SYURGAKU '
(Al-Fajr : 27-30)


Friday, 1 April 2011

Tsunami Visi , Revolusi Aksi

Tsunami Visi , Revolusi Aksi

Mesir pasca revolusi , merungkai 1001 persoalan tentang apa hala tuju
wajah-wajah baru penduduknya

Termasuklah para pemimpin pelajar PERUBATAN
"Tsunami Visi , Revolusi Aksi"
adalah tajuk kepada wacana ilmiah yg aku sertai hari ini di Dewan Malaysia Abbasiyah Kaherah

Forum yang disampaikan oleh
Prof. Dato' Dr. Fakhrudin Abdul Mukti (TYT Dato' Duta)
Mohamad Faqih Mohamad PuziSdra (senior tahun 6 Tanta)
Syafiq Hamdani (Presiden PERUBATAN Sesi 2011/12)

membuka mataku semula ..
dan hatiku menjerit kuat!
"kau pemimpin pelajar! masih dan masih!"

Mungkin kerana terlampau 'enak' bercuti, dan leka dengan masa lapang ..
segalanya 'punah'
Astaghfirullah!

Kurasakan kusemakin hampir kepada jawapan ,
mengapa hati ini seperti semakin jauh ....
Jauh daripada 'sifat asal' ,
Jauh daripada fitrahnya ..

Kerana aku perlu kembali kepada aku yg sebelum ini,
Maafkan aku, diri ..
Maaf kerana imanku turun naik ,
Maaf kerana aku merosakkan kau, diri ..
Oh, ku semakin jauh daripadaNya ...

=(

"Man 'arifa nafsahu , 'arifa Robbahu"
(siapa yang mengenali dirinya , maka dia mengenali Tuhannya)

Dalam lena ku
Dalam tidur ku
Dalam lapang ku
Sungguh tidak kusedari
Sayang-sayangku menderita di sana

Oh, kejamnya diri ini .....



Monday, 28 March 2011

Al-Fatihah


During my last 1 month vacation ,
I had this one precious opportunity ..

From Metro papers, i knew his story ..
He was a 15 years old boy , came from a very decent family ..
Hospitalized at Hospital Raja Permaisuri Bainun ,
because of unknown exact diagnosis from doctors ,
i don't know what kind of disease he's suffering from..

What i read, he was carrying books at teachers' room,
his friends poked him from behind, and his ribs was swollen ..

the mom claimed it wasn't severe until the swollen getting bigger and bigger 4 months later,
until it became as big as a coconut ..
poor him ..

that day when i visited him at his house,
he was too weak , too hard for him too speak ..etc... ='(


adik hakim , Allah menyayangimu ..
Allah menyayangi keluargamu ...
semoga hidup adik dulu diberkati ...
semoga keluarga adik tabah menerima pemergianmu ...
beruntung adik sebab dalam usia muda, adik pergi ...
berbanding dgn hamba Allah ini yg semakin berumur,
tetapi tidak bijak melawan
hawa nafsu ,
yg sering tewas dgn dgn masa lapang ,
yg sering kufur nikmat ...

Allah, lemah ku terima berita ini ...

Al-Fatihah ...




Saturday, 26 March 2011

Achilles Heel


I love to see them happy!
Pictures of joyness ..
Infect others in bad mood to atleast smile to the world ..


Friday, 25 March 2011

Regain . Again ..

Clueless
But feel like writing something so that i don't leave this blog 'haunted'
Ever feel like life is ..
stagnant?
static ..
with nothing can be done

My tiny little brain said ..
" because you're doing nothing beneficial .. and you don't want to think!"

Oh, so it just that?
"probably"

It is cruel ..
if i want to think about something nice like ..
my dream car?
my own house?
my 'dream' soulmate?

Hurm
Yes , i can!
But i'll be selfish then
Because ..
i have my other side that has to shared with others & sacrificed ..for .

Turning into this age made me feel afraid
Sometimes
I scared to my own dream ..
But i owned that Allah Hears me , very well .. very well ..

After one came, one goes ..
That one goes , another one came ..
Life is hard .. but i can bear it , because He won't gimme something i hardly bear ..
too hard when that thought of ..

sort of .. my 'dream' will go away ..
i keep reminding friends , think positively ...
i do think positively, but sometimes ..
It doesn't work on certain circumstances , right??

ok.. i'd better sleep when this feeling comes ..

so inappropiate ~








Saturday, 12 March 2011

STARTLED

.: Startled :.

When suddenly life can easily changed into something else
When someone you badly aspire just gone
When ..

uhh ..
[ not worth to whine ]

'It' just started her class ..
Feel like yesterday ...
Yesterday ....

'It' knows she must concentrate ,
but holy crap .. difficult , enough ..
to restrain 'it'self ,
from hiding the pictures ..

.: Aku Sakit :.

Sakit

Sakit

'It'
Please wake up !
So that ,
The covert conduct ..
Can be changed into legal binding agreement ..

Friday, 4 March 2011

Saudara-Saudariku ~

2 golongan yg Allah s.w.t tak mahu memandang ke arah mereka [ benci ] pada hari Kiamat ; iaitu org yg memutuskan hubungan silaturrahim & jiran yg jahat ...

Hadis riwayat Al-Dailami drp Anas r.a ..
So, according to the above-mentioned hadith, 2 kind of ppl whom Allah hates ;
those who break silaturrahim & bad neighbour ..

Imna say the first one ...
'yang memutuskan silaturraheemm'
Mana2 pun boleh jadi, right?
Even anak-ibubapa , adik-beradik, kawan2 dll ..

Sometimes, we don't even notice this actually happened in our comfortable life?
Why i said so?
When we just simply ignored our certain relatives who're not really compatible with us..

COMPATIBLE with us??
I mean, like this ....
Maybe we see that friend of us ..
Isn't really matter to us,
Isn't really important to us ,
tak satu kepala dengan kita ,
tak satu fikrah dengan kita ,
lebih kaya / kurang bernasib baik dengan kita ,

Or

They pissed us off ,
tak bayar hutang - piutang yang berlambak ,
cakap lepas pada kita ,
pernah tengking kita,
marah kita ,
bla3 ....

then ,
we accidentally / coincidentally / intentionally ...
buat dek padanya ...
walhal , hak kita pada dia masih ada ....
silaturrahim ...

Hmm ..
Solution ..
Because we're so unlimited to any connections ;
we have celcom, digi, maxis , U-Mobile ...
internet? streamyx , TMnet , n ape tah yg paling baru tu ....

Simply text our friends ... tanya khabar ...,ajak datang umah... ajak keluar?
to tighten the Silaturrahim ...

=)




Thursday, 24 February 2011

IMPIANA

IMPIANA

Ku pasti, setiap orang punya tempat idaman untuk dilawati, sangat-sangat sehingga dia sanggup berdoa agar satu hari dapat menjejakkan kaki ke sana walaupun dia tahu, jauh di sudut hati, mustahil .

Seperti tempat-tempat percutian , tambah2 di luar negara mungkin yang

belanjanya mencecah 5nombor harga ringgit Malaysia.. Bila melihat rakan-rakan yang dikurniakan rezeki lebih, dapat menjejakkan kaki ke tempat yang dia ingini, mungkin sakit hati .

Kujuga ada impian.

api tempatku ingini tak jauh .

Sebuah negeri dalam Malaysia di pantai Timur.

Kurasa berbeza, ‘aura’nya berlainan bila mak ayah membawa kami adik-beradik bercuti di sana semasa kecil dahulu, kesukaan terlampau.

Cuma kerana kekangan masa, tanpa sebab kukuh untuk ke negeri itu, bertahun-tahun lamanya tak kujejak ke sana . Kujuga tak teringatkan negeri itu, kerana komitmen kelas di sekolah.

Cuma, bila kujejak kaki menyambung pelajaran di Universiti Teknologi Petronas 5 tahun lepas , perasaan itu dating kembali bila rakan sebelah bilikku, berasal dari negeri itu. Gembira , bila dapat mendengar loghat negeri itu . Suka , bila tengok mereka berkumpul beramai-ramai.

Bila perjalanan hidupku diteruskan di negera Mesir, kumula berkenalan dengan ramai orang, perasaan rindukan negeri itu datang kembali. Sayu … kerana mereka yang berasal dari sana , mengingatkan kembali nostalgia itu.

Sebelum Mei 2010, ku dikejutkan dengan berita penukaran kerja ayah.

Antara di Malaysia Timur atau negeri itu. Terkejut bercampur gembira .

Mei 2010, Ayah ditukar ke negeri’ku’ itu.. Tapi mak masih tak dapat ditukar ke negeri itu.

Memang melonjak kegembiraan, kerana kutahu, kupasti dapat peluang menjejaki negeri itu kembali.

Februari 2011

Ku mengambil peluang cuti kali ini, ku ikut ayah ke sana.. Masa2ku diisi . indah..

‘opportunity sometime comes only once, take it or u’ll regret it for the rest of your life’ ..

Sedihku meninggalkanmu semalam , sayu .. mengingatkan dan mengira-ngira, kapan bila mau ketemu..

Kalau ada jodoh, kita ketemu lagi .. Kelantan Darul Naim =)

Allah, berkatilah bumi Kelantan Darul Naim


Lebuh Raya Pantai Timur

10:17 am

Jumaat