Pages

Wednesday, 25 May 2011

Mimosa Pudica


Once i had conversation with my ayah , talking about ... Guys & Girls :-)

"Tengok mak kamu,dari dulu ayh kenal sebelum kawin, smpai skrg , kat mane2 pun , jaga hubungan die ngn lelaki , walau ade makan2 dgn kwn sekerja ke ape ke .. "

Begitulah lebih kurang .. Apa yg diri ini tahu , mak memg role model terbaik saye ..

And actually hati ni baru terkesan dengan secebis bacaan dari sebuah buku ni ^^

Tentang mimosa pudica = pokok semalu

Mimosa Pudica tu nama saintifiknye bagi pokok malu-malu ni ..
Dalam buku ni, penulis khabarkan bahawa :-

"pokok semalu ni pokok perempuan"

"org perempuan yg pakai tudung & ade sifat malu, x benarkan dirinya disentuh"

"kalau org nak sentuh , die akan menutup dirinya"

"pokok semalu kalau dalam amalan tradisional terkenal sbg pokok herba , utk manfaat kaum perempuan ... pokok semalu direbus bersama buah manjakani [buah ape tu???] & asam keping , berguna utk mmbersihkan anggota sulit kaum pmpn serta mengembalikannya ke sifat asal especially selepas bersalin " [ Oooo .. ]

"pokok semalu dgn sifat pemalunya tak benarkan dirinya disentuh , dan dia akan kuncup utk jaga keselamatan dan kehormatan dirinya "

"Malah, pokok ni akan menguncup masa senja, sbg isyarat kpd kaum wanita agar menjaga kehormatan dirinya tatkala matahari tenggelam"

PROVOKASI

kalau dah tutup , org nk pegang juge camne??

"tgn tu akan lukalah! sbb pokok malu2 ade duri.."

kalau dia cabut juga pokok ni?

"dia akan diHUKUM Allah! tgn yg cabut tu akan terima siksaan~ "


MashaAllah .. menarik plop rase ngn analogi ini..
Masa menaip di atas tadi, teringatkan juge ...
'Nasib' akhawat di sini yg panas juga telinga ni dengar ..
Sedih, geram, marah semua ada!!

Sebab pokok malu2 dari Malaysia semua sangat berharga , agaknye si 'jahat' sini batak sangat dengan pokok malu2 Malaysia..

Kesian pokok malu2 =(

1 comments:

Doctor To Be (dengan izin ALLAH) said...

kak nada... hua hua... cumilnye entry hok ni... suke2...