Pages

Thursday, 3 February 2011

Bergelut Dalam Gelombang Keadilan??

Gelombong Tunisia terbias ke Mesir. Setelah beratus tahun melihat kelemahan yang memeritkan, bara dalam hati kini berapi. Rakyat Mesir bangkit. Bagaimana kejatuhan Zainal Abidin berjaya, begitu juga kejatuhan Husni Mubarak diharapkan. Rakyat mesir buka mata. Sudah muak dengan kerajaan yang zalim. Kalau rakyat Tunisia boleh kenapa Mesir tidak. Walhal mesir adalah negara yang hebat. Tanahnya tercatat dalam alQuran. Islam menang menjatuhkan kezaliman. Firaun tersungkur di kaki nabi Musa. Tapi kini, mesir jatuh terpijak. Terbenam jauh ke dalam bumi. Hidup rakyat Mesir sengsara. Sengaja kerajaan membiarkan kesusahan rakyatnya. Supaya mereka tiada masa berfikir untuk menukar kerajaan. Supaya mereka tiada masa berpakat untuk menubuhkan jentera keadilan. Lalu Mesir terus dalam jahil. Yang zalim terus diatas. Yang susah terus dipijak. Yang kaya terus kaya. Yang miskin mati.

Sekarang, rakyat mesir terpana. Mata mereka merah. Semangat mereka bangkit. Mereka bangun membuka minda. Mereka keluar dari kepompong . Gegar mengalunkan keadilan. Mereka menerpa menuntut hak yang dirampas. Bumi ini dulu penuh barakah. Bumi ini dulu tempat lahir manusia mulia. Tapi sekarang hina di mata dunia. Gara-gara kerajaan yang penuh dusta. Maka, pertahankanlah tanah airmu wahai pemuda Mesir. Kalau bukan kalian yang mempertahankan bumi kalian, lantas siapa lagi. Aku disini memberi doa..

Bodohlah siapa yang duduk di rumah. Konon akur dengan perintah berkurung kerajaan. Semua itu hanya propaganda. Sengaja mengugut rakyat supaya takut. Semua itu arahan bagi yang pengecut. Siapa yang keluar akan ditembak. Siapa yang keluar dianggap pemberontak. Kalian itu sudahlah ditindas. Kalau kalian turutkan lagi suara kerajaan, kalian akan terus ditanam. Jangan jadi bodoh. Hidup perlu berani. Hidup dalam hina lebih perit dari mati dijalanNYA.

Melihat kebangkitan ini. Terasa sedih pada diri sendiri. Fiziknya Malaysia sudah merdeka. Tapi benarkah ini merdeka yang hakiki? Hukum Islam jatuh pada kapitalisme,sebuah ideologi barat yang tersebar fahaman dan pengaruhnya ke seluruh dunia. Metodnya melalui penjajahan. Mereka mendominasi politik, ekonomi, sosail pendidikan, budaya malah juga undang-undang.Kita juga belum berdeka. Undang-undang kita bersumberkan barat. Kita terus dicengkam tanpa sedar. Semakin kita turuti, semakin kita menyebarluas fahaman ini. Penjajah telah lama pergi, tapi mereka masih bercokol dalam wajah yang berbeza. Lalu apa tindakan kita?

Masyarakat itu hanya merdeka bila mampu tunduk sepenuhnya pada seluruh perintah dan larangan Allah. Juga mampu melepaskan diri dari cengkaman sistem yang bertentangan dengan nilai2 tauhid. Serta mampu menegakkan syariat Islam. Itulah dia kemerdekaan yang hakiki. Terterap dalam hukum Islam secara total.

Jadi benarkah kita sudah merdeka?

Buka minda. Lihatlah reality yang ada di negara kita dalam setiap bidang. Nilai dengan jujur. Sudahkah kita merdeka menurut islam? Sudahkah semua sistem yang mengatur kehidupan di segala bidang tertegak atas prinsip tauhid? Bila belum,itulah tugas kita mencapai merdeka yang hakiki.

Dulu jalannya berbeza. Kita dijajah secara fizik. Tapi kini suasanya berbeza. Kita dibatas oleh ideology sekuler, hukum jahiliyah, ekonomi kapitalis, budaya barat dan segala jenis penataan yang tidak islamik. Selagi kita tidak merdeka, selagi itu kita tenggelam dalam lumpur kehinaan. Hilang izzul Islam dan ummatnya . Hilang umat yang baik dari dunia. Lalu kita ini telah merdeka dari apa?

Hidup ini satu misi. Misi kita adalah islam. Islam menyeru manusia kepada tauhid dan memerdekakan manusia dimana saja ia berada, dari pengaruh thagut.

Allah adalah Pelindung orang-orang beriman; Dia mengeluarkan mereka dari kegelapan kepada cahaya. Dan orang-orang yang kafir, pelindung-pelindungnya ialah para thaghut, yang mengeluarkan mereka dari cahaya menuju kegelapan. Mereka itu adalah penghuni neraka, mereka kekal di dalamnya.” (baqarah:257)

Bagi sahabatku yang menjadi saksi. Ambil iktibar. Kita disini bukan satu kebetulan. Kita disini atas kehendak Allah. Segala yang berlaku ada dalam percaturan-Nya. Kalian melihat kebangkitan ini. Tidak terketukkah pasak akalmu? Mungkin jalannya lain di tanah kita. Tetapi hakikatnya kita juga sama. Kita dicengkam undang-undang manusia yang takkan pernah mampu melawan undang-undang yang Esa. Jangan melihat kesenangan yang sementara. Hidup ini untuk ke syurga. Jika kita gagal, kita juga yang merana.

Fikir jauh keatas langit,

KAUTHAR BT HASSAN.

http://akukuekoci.blogspot.com/

0 comments: